Omgaan met eenzaamheid

In dit artikel deel ik met jou oplossingen tegen eenzaamheid. Ik leerde ze uit studies en van experts. Sommige heb ik zelf toegepast en ze hebben me enorm geholpen. Daarom deel ik ze met heel veel plezier. Je kan het toepassen om jezelf te helpen of om anderen te helpen.

Belangrijk is dat niet elke oplossing bij alle situaties of bij iedereen werkt. Afhankelijk van de situatie en de persoon, zal je het anders moeten aanpakken. Daarom kader ik de tips in bepaalde situaties. Je moet naar de wortels van het probleem kijken. Zo kan je de oorsprong van eenzaamheid behandelen. Dit is niet altijd evident en kan confronterend zijn. Daarom is het soms aangeraden om dit samen met een psycholoog, therapeut of life coach te doen. Hoe moeilijk het ook wordt, onthoudt dat dit jou enorm zal belonen. Je zal er sterker uit komen, meer zelfvertrouwen krijgen en gelukkiger zijn. Vooral als je mijn laatste tip toepast.

Voordat je verder leest, stel ik voor om eerst te lezen wat mijn kijk op eenzaamheid is. Het kan helpen om onderstaande tips beter toe te passen.

pexels-photo-1236701
Foto door Leo Cardelli op Pexels.com

Eenzaamheid bij nieuwe situaties

Eenzaamheid kan tijdelijk zijn en ontstaan bij het missen van bijvoorbeeld vrienden of familie. Je hebt het misschien al eens meegemaakt toen je pas verhuisde, veranderde van werk, alleen op reis of alleen naar een congres ging. In het begin voel je je alleen omdat je niemand kent en alles nieuw is. De mensen die je kent, zijn plots minder bereikbaar en je mist ze. Een actueel voorbeeld is de quarantaine tijdens de coronacrisis. Afspreken met vrienden en familie is moeilijker geworden, zeker als ze niet in de buurt wonen, en jouw collega’s zie je enkel via een videocall.

In zulke situaties kan je initiatieven nemen om nieuwe mensen te leren kennen: jezelf voorstellen aan mensen, lid worden van een lokale vereniging of meedoen aan evenementen. In tijden van Corona kan je dit doen via de virtuele kanalen of via vrijwilligerswerk. Het is ook het perfecte moment om jezelf voor te stellen aan jouw buren. Misschien kan je hen helpen of omgekeerd. Je kan het gevoel van eenzaamheid ook verminderen door actief contact te zoeken met de mensen die je kent. Dit is minder evident door de situatie, maar niet onmogelijk. Misschien kan je hen telefoneren of afspreken voor een videocall.

Op het einde van dit artikel lees je een extra tip over eenzaamheid bij nieuwe situaties.

Wat we verwachten van onze relaties

Volgens psychologen heeft eenzaamheid te maken met wat je verwacht van jouw relaties. Eenzaamheid komt voor als wat je wenst en verwacht van jouw relaties niet overeen komt met hoe ze echt zijn. Lees “Mijn kijk op… eenzaamheid” voor meer info. Het lijkt dus dat je of jouw huidige situatie of jouw verwachtingen moet aanpassen. Het eerste is spijtig genoeg niet altijd mogelijk. Je kan niet alles in jouw leven onder controle hebben. Soms kan het zijn dat jouw verwachtingen (tijdelijk) niet haalbaar zijn. Ik zie dit soms bij alleenstaande leeftijdsgenoten. Sommigen van hen hebben een planning in hun hoofd. Ze verwachten dat ze op een bepaalde leeftijd trouwen, een huis kopen en een kind hebben. Als hun verwachtingen op een bepaalde leeftijd niet worden verwezenlijkt, dan gaat dit gepaard met veel stress. Je kan hier zwaar onder lijden. Dan is het aangeraden om jouw verwachtingen aan te passen. Je kan nagaan of ze werkelijk haalbaar zijn. Je kan leren de huidige situatie te accepteren en leren gelukkig te zijn in deze omstandigheden. Het veranderen van verwachtingen betekent niet hetzelfde als verwachtingen te zakken. Elke situatie heeft immers zijn voor- en nadelen.

pexels-photo-3367850
Foto door mikoto.raw op Pexels.com

Externe druk

Je kan soms druk voelen van familieleden, vrienden en/of social media om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Je kan druk ondervinden om een partner te zoeken, om veel vrienden te hebben, of om naar alle feestjes te gaan. Dit kan frustrerend en vermoeiend zijn. Je voelt je eenzaam, omdat je het gevoel hebt niet aan de verwachtingen te voldoen van jouw omgeving en omdat je je niet begrepen voelt. Het kan zelfs zijn dat je jezelf afvraagt of jouw situatie normaal is, want iedereen blijft maar zeggen dat je moet veranderen. Eerst en vooral: het is jouw leven en je moet leven zoals jij het wilt. Laat nooit een ander zeggen hoe je moet leven. Enkel jij kan weten wat jou gelukkig maakt en wat jouw noden zijn. Soms kan het helpen om een assertiviteitstraining te volgen om te leren op te komen voor jouw eigen noden.

Sociale vaardigheden

Het kan zijn dat je eenzaam voelt, omdat je het moeilijk hebt met sociale interactie. Je ondervindt moeilijkheden om nieuwe mensen te leren kennen en/of relatie te onderhouden. Dan kan je jouw sociale vaardigheden versterken en is het aangeraden om daarvoor hulp te zoeken. Zo vind je via vind-een-coach.be heel gemakkelijk iemand om je te begeleiden met onzekerheid, assertiviteit, sociale angsten of pesterijen. Sommigen organiseren zelfs workshops om deze vaardigheden te verbeteren. Iedereen kan groeien als mens, dus ook jij.

woman with red umbrella standing at riverbank
Foto door Josh Hild op Pexels.com

Leer jezelf kennen

De laatste en belangrijkste tip is om eenzaamheid te benutten. Dit geldt voor elke situatie waar je eenzaamheid ervaart. Eenzaamheid is een kans voor jou om te groeien als mens. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen. Wat zijn JOUW noden? Hoe kan jij gelukkig zijn als je alleen bent? Bij welke activiteit merk je dat je de eenzaamheid vergeet? Wat maakt jou echt gelukkig? Nu is het moment om dat boek van Nicci French te lezen, een lange wandeling in de natuur te maken, jezelf in te schrijven voor die improvisatie workshop of om te leren brouwen. Nu is ook het moment om even stil te staan bij alles. Het is een moment om te doen waar je al lang zin in hebt of om nieuwe ervaringen op te doen. Dit helpt je niet alleen om gelukkiger te zijn als je opnieuw eenzaam bent, maar ook om gelukkiger te zijn in relaties. Het leert je immers om jouw noden te kennen en die te respecteren. Als life coach heb ik gemerkt dat dit voor velen heel moeilijk is. Daarom ben ik er voor jou. Boek nu jouw afspraak.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.