Mijn kijk op… life coaching

Je ervaart een moeilijke periode en zoekt hulp via het internet. Tijdens jouw zoektocht kom je life coaching tegen. Maar wat is dat? Is een life coach hetzelfde als een therapeut of psycholoog? En belangrijk: kan life coaching jou helpen? In deze blog geef ik een antwoord op deze vragen en gebruik ik mijn praktijk als voorbeeld. Op het einde geef ik tips die jou kunnen helpen bij het zoeken van de juiste hulp. Ben je overtuigd dat life coaching iets voor jou is of heb je nog vragen, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Wat doet een life coach?

WhatsApp Image 2020-04-22 at 19.16.52 (1)

Een life coach geeft sturing aan jouw leven om zo jouw doelen te bereiken. Hij/zij legt geen doelen op en zal niet zeggen wat de cliënt moet doen. De life coach helpt de cliënt tot bewustwording en het verkrijgen van inzichten. Life coaching werkt doelgericht. De cliënt komt bij een life coach met een specifieke klacht of vraag (vb. te veel stress op het werk). Samen met de cliënt stelt de life coach een doel op (minder stress op het werk of beter omgaan met stress).

Voor wat kan je terecht bij een life coach?

Je kan bij een life coach terecht voor een ruime variëteit van klachten en problemen. Een life coach kan ook ondersteunen en motiveren om een bepaald doel te bereiken.

Elke life coach verdiept zich in een specifiek domein en doelgroep. Zo focus ik me meer op coaching bij stress, burn-out, eenzaamheid, loopbaanbegeleiding en het vinden van een persoonlijk en professioneel levensdoel. Bij mij zijn alle volwassenen welkom, maar ik specialiseer me in studenten, jonge onderzoekers en academici.

Een belangrijke opmerking is dat een life coach geen psychische problemen (zoals schizofrenie, zware angststoornissen, depressie en gespleten persoonlijkheid) kan vaststellen of behandelen.

Hoe werkt life coaching?

Als je binnenkomt in mijn praktijk, dan zal je opmerken dat de ruimte eruitziet als een gezellige living. Er staan drie comfortabele zetels, een gigantische kamerplant en een paar tafeltjes. Het is een comfortabele, rustige en veilige omgeving waar alles discreet besproken wordt. Alles blijft binnen deze muren. Het is belangrijk dat je op jouw gemak voelt bij mij.

Bij een kennismakingsgesprek geef ik uitleg over wat ik doe als life coach. Ik zal jou vragen wat jou bij mij heeft gebracht. Ik zal vragen naar jouw klachten of vragen, situatie en achtergrond. Daarbij krijg je alle ruimte om jouw verhaal te doen en stel ik vragen om het gesprek te begeleiden.

Mocht je tijdens het gesprek geen ‘klik’ of onvoldoende op je gemak voelen bij me, dan kan je dit laten weten. Het kan ook zijn dat je een andere aanpak verkiest. Dan kunnen we bespreken of we samen verder gaan. Indien ik merk dat ik bij bepaalde klachten niet kan helpen, dan zal ik dit aangeven. Het is immers mijn doel dat jij geholpen wordt.

Iedere life coach gebruikt zijn/haar eigen technieken en past deze meestal wat aan afhankelijk van de cliënt. Ik gebruik vooral gesprektechnieken en hanteer daarbij psychologische theorieën zoals de Zelfdeterminatietheorie (hou mijn blog in de gaten als je hierover meer wilt weten). Tijdens onze gesprekken kom jij vooral aan het woord en zal ik af en toe het gesprek begeleiden in de juiste richting.

Is een life coach een psycholoog of een therapeut?

pexels-photo-3958372
Foto door Polina Zimmerman op Pexels.com

Het antwoord op deze vraag is een simpele nee.

Zoals hierboven vermeld, kan een life coach geen psychische problemen vaststellen of behandelen. Een psycholoog, (psycho)therapeut en psychiater kunnen dit wel. Indien je niet zeker weet bij wie je het best terecht kan voor jouw problemen, dan kan je advies vragen bij jouw huisarts.

Soms is er een verschil in aanpak. Sommige psychologen, therapeuten en psychiaters hanteren een sturende aanpak. Ze zeggen wat de cliënt moet doen. Bij life coaching past men nooit een sturende aanpak toe.

Ten slotte is een psycholoog een erkend beroep (in België). Het is iemand met een masterdiploma in de psychologie. In België mag niet iedereen zeggen dat hij/zij psychotherapie of een andere vorm van therapie uitoefent. Dit is onderworpen aan bepaalde regels en criteria. Life coaching is in België geen erkend beroep: iedereen mag zich een life coach noemen. De meeste life coaches, zoals ik, hebben weliswaar een praktijkgerichte opleiding gevolgd en scholen zichzelf steeds bij.

Tips om gepast hulp te vinden

Tip 1: Praat met jouw huisarts over jouw emotionele of mentale klachten en problemen. Hij/zij kent meestal iemand naar wie je doorverwezen kan worden en kan nagaan wie jou het best kan helpen.

Tip 2: Je kan er erover praten met jouw omgeving. Misschien hebben ze zelf iets gelijkaardigs meegemaakt en kunnen ze jou doorsturen naar iemand die hen geholpen heeft.

Niet iedereen voelt zich comfortabel om over hun niet-fysieke klachten of problemen te praten met hun huisarts. Velen durven of kunnen er niet erover te praten met hun omgeving. Gelukkig kan je ook zelf gemakkelijk de juiste hulp vinden.

Tip 3: Als je zelf hulp zoekt, ga dan eerst na of je nood hebt aan life coaching of aan een andere vorm van professionele hulp. Als je een psychisch probleem hebt, dan biedt een psycholoog, therapeut of psychiater de gepaste hulp. Een life coach kan helpen als je geen psychisch probleem ervaart.

Tip 4: Via vind-een-psycholoog, vind-een-therapeut en vind-een-coach kan je gemakkelijk in contact komen met iemand. Deze websites maken gebruik van handige zoekmachines die jou helpen om de gepaste hulp te vinden. Je kan iemand vinden op basis van jouw klachten, locatie, doelgroep en therapievorm.

Tip 5: Bij twijfel kan je altijd vrijblijvend contact opnemen met iemand. Hij/zij kan meer uitleg geven of jou helpen om de juiste hulp te vinden.

Kan ik jou helpen? Je kan bij mij terecht in Gent of Sint-Niklaas voor life coaching bij stress, burn-out, eenzaamheid, loopbaanbegeleiding of het vinden van een persoonlijk/professioneel levensdoel.  Volwassenen zijn bij mij welkom, maar ik specialiseer me vooral in het helpen van studenten, jonge onderzoekers en academici. Contacteer me als je nog vragen hebt of indien je interesse hebt in life coaching.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.