5 signalen voor een burn-out: deel 1

17% van de Belgische werknemers kampt met een burn-out of heeft een verhoogd risico op burn-out. Dit blijkt uit cijfers van zowel de KUL als van Securex. Het zou vooral voorkomen bij volwassenen van 35 jaar en jonger.

Burn-out ontstaat als je te lang overspannen bent. Klachten en symptomen worden vaak genegeerd. Een burn-out duurt maanden en de gevolgen kunnen nog lang nazinderen. Echter, kan men een burn-out voorkomen door te letten op deze signalen en het tijdig aan te pakken. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zal ik af en toe een lijst van signalen online plaatsen. Ik zal in dit blogartikel 5 signalen van een burn-out bespreken. De rest zal ik in de toekomst behandelen, dus hou mijn site in de gaten.

Herken je jezelf of een dierbare hierin, raadpleeg dan jouw huisarts, psycholoog of life coach. Ik specialiseer mezelf in stress- en burn-out coaching en ben een erkent loopbaanbegeleider. Je kunt me vrijblijvend contacteren voor vragen. Blijf niet stilzitten en pak het aan, want praten helpt.

Hoe ontstaat burn-out?

Burn-out ontstaat als jouw verwerkingsvermogen (draagkracht en veerkracht) onvoldoende in staat is om stress te verwerken. Iedereen ervaart stress (op het werk, thuis, in het verkeer, etc.), maar niet iedereen wordt geconfronteerd met dezelfde factoren die stress opwekken. Niet iedereen heeft ook dezelfde draagkracht of veerkracht. Je hebt een grote draagkracht als je in staat bent om veel stress te verwerken. Jouw veerkracht stelt jou in staat om je aan te passen aan stresserende situaties en om er sterker van te worden. Als je een zwakke draag- en veerkracht hebt, dan ben je vatbaarder voor een burn-out.

Lees verder onder afbeelding

5 signalen van burn-out1.    Slaapproblemen

Stress kan slaapproblemen veroorzaken. Het kan gaan om slaaptekort, moeilijk in slaap vallen, ‘s nachts plots wakker worden of moe wakker worden. Echter, is een goede nachtrust essentieel voor ons verwerkingsvermogen. Dus kunnen slaapproblemen ervoor zorgen dat je minder goed met stress kan omgaan. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel. Je ervaart stressfactoren die voor slaapproblemen zorgen, waardoor je stress minder goed kan verwerken, meer last hebt van stress en dus opnieuw slaapproblemen ervaart.

2.    “Alles moet perfect zijn”

Perfectionisme kan handig zijn, maar als het te veel overheerst, veroorzaakt het stress en burn-out. De balans hierin vinden is soms uitdagend, want het werk lijkt steeds perfectionisme te eisen van ons. Echter, leg je jezelf steeds meer druk en stress op. Het is belangrijk dat je assertief jouw grenzen kan leggen. Je moet in staat zijn om dingen tijdig los te laten.

3.    Piekeren

In jouw hoofd blijven malen over het verleden of de toekomst is uitputtend en veroorzaakt stress. Je kunt piekeren over “wat er kan gebeuren”, “wat er gebeurd als …”, “wat je kon doen” of “wat zou er gebeurd zijn als …”. Soms kunnen deze gedachten zelfs uitbreiden tot volledige scenario’s. Het lijkt alsof je in jouw eigen hoofd een film of toneelstuk ziet. Verleden of toekomst, je piekert eindeloos over zaken die NU NIET van toepassing zijn. Het verleden is gebeurd en je  kunt het niet meer wijzigen. De toekomst moet nog gebeuren en speelt nu geen rol.

4.    Negatief zelfbeeld

Bij een negatief zelfbeeld stel je jezelf in vraag. Je hebt het gevoel dat je steeds tekort schiet of dat je niet goed genoeg bent voor een job of voor iemand. Zoals bij perfectionisme leg je jezelf meer druk en stress op, maar tegelijk blijf je (on)bewust jezelf vertellen dat je het niet aankan. Je denkt dat het negatieve zal gebeuren en dat je zult falen. Een negatief zelfbeeld kan dus jouw verwerkingsvermogen aantasten.

5.    “Ik zal het maar weer doen”

Je hebt het gevoel dat jij altijd alles moet oplossen of dat mensen steeds bij jou komen met hun problemen. Dit wordt ook zelfopofferingsgedachten genoemd. Je zet jezelf aan de kant ten voordele van een ander of van het werk. We zien dit soms als een nobel en een noodzakelijk iets. Je offert immers jezelf op voor een ander of voor het algemeen belang. Zoals bij perfectionisme wordt dit soms vereist op het werk. Echter kan dit heel ver gaan en leg je jezelf ook meer stress op. Je stapelt frustraties op tot een punt dat het niet meer lukt.

Herken je jezelf?

Neem contact op met mij of ga langs bij jouw huisarts. Wees er tijdig bij en pak het aan.