Lichamelijke stress signalen: deel 1

Stress uit zich zowel mentaal als lichamelijk. Hier deel ik met jullie wat de lichamelijke klachten van stress en overspanning kunnen zijn. Dit verschilt van persoon tot persoon. Als je weet hoe stress zich lichamelijk uit bij jou, dan kan je deze signalen benutten. Het is immers een stopsignaal of ‘go slower’-signaal van jouw lichaam. Dan weet je dat je moet handelen om jouw stress te verlagen.

Hieronder zal ik vier lichamelijke stress signalen opnoemen. Deze klachten kunnen ook door andere factoren dan stress veroorzaakt worden, dus is het raadzaam om deze klachten met de huisarts te bespreken. Hij/zij kan nagaan wat de oorzaak ervan kan zijn. Indien je last hebt van stress, overspanning of burn-out kan je vrijblijvend contact opnemen met mij voor stress en burn-out coaching.

Wil je meer weten over hoe je overspanning kan herkennen? Lees dan zeker ‘5 signalen voor een burn-out: deel 1’ en hou mijn website in de gaten voor nieuwe blogartikels.

4 signalen van overspanning

Nerveuze tics

Stress is hierbij een belangrijke factor. Tics kunnen zowel ‘motorisch’ van aard zijn ( zoals een tikkende vinger, prutsen met een pen of ander voorwerp of gezichten trekken) als ‘vocaal’ (hoesten, keel schrapen, snuiven, woorden of zinnen herhalen). De ernst ervan kan variëren van subtiel tot heel zwaar en is afhankelijk van het stressniveau. Bij sommigen zijn nerveuze tics een uiting van de stoornis van Gilles de la Tourette, dwangstoornis of ADHD.

Hyperventilatie

Je haalt onnodig snel adem of gaat te diep ademen. Te hoge spanning en stresserende factoren zijn één van de belangrijkste oorzaken van hyperventilatie.

Huidaandoeningen

De manier waarop je jouw huid verzorgt en allergische reacties zijn vaak de aanleiding tot huidaandoeningen. Echter, stress kan hier ook een invloed op hebben. Merk je ook dat je in stressvolle periodes meer last hebt van uitslag ofzo? Dan is er misschien een link.

Pijnlijke spieren

Beschadigd of ontstoken weefsel veroorzaken spierpijn en dit kan overal in het lichaam voorkomen. Echter, zijn er twee factoren die hierop een invloed kunnen hebben: leeftijd (spierpijn komt vaker voor bij het ouder worden) en stress. Door stress kunnen spieren langdurig gespannen staan. Spanningshoofdpijnen zijn hiervan een duidelijk voorbeeld. Je ervaart een pijn die men als ‘zeurend’ of ‘bonzend’ zou omschrijven. Dit komt ook vaak voor bij migraine, wat ook uitgelokt kan worden door stress.

Herken je jezelf in één of meerdere van deze klachten, spreek erover met jouw huisarts. Indien stress bij jou een belangrijke rol speelt, neem dan contact op met mij voor stress en burn-out coaching.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.