10 geluktips voor jou

Vanaf 1 oktober is het de Tiendaagse van de geestelijke gezondheid. Daarom een blogartikel over jouw geluk. 

Jouw geluk is maakbaar. De meeste dingen die jouw geluk bepalen, heb je zelf in de hand. Natuurlijk zijn er die situaties waarop je geen vat hebt. Het kan ook zijn dat je (tijdelijk) de kracht of inzicht ontbreekt om hieraan te werken. 

Om je te helpen op deze momenten geef ik jou 10 tips mee voor een gelukkig leven. Deze tips zijn gebaseerd op studies die ik voerde als geluksonderzoeker.

Geluk is maakbaar
  1. STEUN EN WARMTE

De kwaliteit van jouw sociale relaties is cruciaal. Bij de gemiddelde Belg wordt 15% van zijn/haar geluk beïnvloed door de kwaliteit van de sociale relaties en de kwaliteit van de relatie met de partner die hij/zij heeft. Omring jezelf vooral met mensen die jou steunen en warmte geven. Spendeer voldoende tijd met deze geweldige mensen.

  1. SLAAP LEKKER

Een goede nachtrust is belangrijk voor jouw mentaal welzijn. Het helpt jou om beter tegen stress te kunnen en om helderder te denken.

  1. GEZONDHEID

Zelfzorg, regelmatig bewegen en gezond eten dragen ook bij tot jouw geluk. Gezonde mensen zijn veel gelukkiger.

Go for it
  1. NATUUR

Tuinieren of wandelen in het bos zijn activiteiten die bijdragen tot jouw geluk. Daarnaast geven planten ook stoffen vrij die jou helpen ontspannen.

  1. Grenzen

Ken jouw grenzen en geeft ze tijdig aan. Het is nobel om een ander te helpen, maar denk altijd eerst aan jezelf. Als je merkt dat je te weinig energie hebt of als je het gevoel hebt dat jij het altijd moet oplossen, dan ben je in jouw volle recht om een grens te trekken.

  1. Me-time

Verwen de belangrijkste persoon in jouw leven: jezelf. Neem tijd voor jezelf.

  1. Peace of mind

Neem voldoende tijd om jouw geest te rusten (en slaap telt hier niet mee). Ga wandelen, lees een boek, bekijk een film of spendeer quality time met de mensen.

Peace of Mind
  1. NUTTIG

Doe voldoende activiteiten die jij nuttig vindt. Het gevoel van een nuttig en waardig leven draagt enorm bij tot jouw geluk. Hoe je dit invult is heel persoonlijk. Het kan zijn dat je jezelf wilt inzetten voor de maatschappij of de natuur of iets wilt doen waarvan je het resultaat direct ziet. Sommige mensen hebben de nood om dit terug te vinden in hun job, anderen vinden dit in een bijberoep, hobby, vrijwilligerswerk of in hun gezin.

  1. PRAAT

Veel mensen hebben de gewoonte om niet te praten over hun problemen. Toch kan dit jou helpen. Door jouw hart te luchten, kan er een gewicht van jouw schouders vallen. Daarnaast kan een ander soms helpen om oplossingen te vinden.

  1. INVESTEER IN JOUW MENTALE GEZONDHEID

Zoals ik in mijn inleiding zei: “Het kan ook zijn dat je (tijdelijk) de kracht of inzicht ontbreekt om hieraan te werken.”. Dan staan wij, psychologen, therapeuten en coaches, klaar om jou te helpen.

Wil je meer weten hoe ik jou kan helpen naar een gelukkiger leven, neem dan nu contact op met mij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.