Je kan jou daardoor onzeker of verdwaald voelen, gestresseerd zijn, faalangst of een laag zelfbeeld krijgen. Dit heeft dan op zijn beurt een impact op jouw concentratie, motivatie en studieresultaten.
⇓ Lees verder onder afbeelding ⇓
Om af te sluiten, deel ik graag drie tips met jou:
1. Vergelijk jezelf NOOIT met een ander
Anderen lijken het soms gemakkelijker te hebben of veel verder te staan dan jij. Ieder persoon heeft zijn/haar sterktes en zwaktes. Echter hebben we de neiging om de nadruk te leggen op de sterktes van anderen en onze eigen zwaktes te vergroten. We vergeten dan onze eigen sterktes en dat anderen ook beperkingen hebben. Vergeet nooit jouw sterktes.
2. One step at a time
Soms lijkt het alsof alles tegelijk moet gebeuren. Je wordt geconfronteerd met meerdere problemen tegelijk. Pak ze één per één aan. Maak een to-dolijst en schrijf uit welke taken je moet afwerken om elke to-do te schrappen. Probeer in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor elke taak. Plan vervolgens al jouw taken. Hou bij het plannen niet alleen rekening met de deadlines, maar ook met ontspanning. Zelfzorg is belangrijk. Heb je problemen met planning? Contacteer me, dan help ik jou graag.
3. Praat erover en aarzel niet om hulp te vragen
Durf praten over jouw zorgen en twijfels. Weet dat je niet alleen terecht kan bij jouw ouders, lief of vrienden. Je kan als student ook hulp en advies vragen via jouw universiteit of hogeschool. Via hen kan je terecht bij jouw studiebegeleiders, monitoraten studentenvertegenwoordigers en studentenpsychologen. Ook daarbuiten staan er mensen paraat voor jou. Zo kan je via WatWat hulplijnen vinden voor alle mogelijke problemen en vragen. Je kan ook steeds een afspraak maken bij een psycholoog, therapeut of coach, zoals ik.
Ik bied coaching en studiebegeleiding aan studenten.
Als coach help ik vooral met stress, burn-out, eenzaamheid, loopbaanbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling.
Studenten kunnen ook bij mij terecht voor begeleiding met SPSS en het schrijven van een thesis. In een vorig leven werkte ik als onderzoeker aan de UGent. Daarbij gebruikte ik bijna dagelijks SPSS en heb ik ook thesissen beoordeeld. Ik weet dus waarop juryleden letten en kan jouw perfect helpen met jouw thesis.
Klik hier om een afspraak te maken voor coaching en studiebegeleiding.